U bent hier

OV-terminal Breda wint prijs ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017’

Uit 113 inzendingen en 9 genomineerden, is de door Koen van Velsen architecten ontworpen OV-terminal Breda, door de BNA uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2017. Publiekswinnaar werd het door Neutelings Riedijk ontworpen Stadhuiskwartier Deventer.

De ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar’ prijs is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus. Werd in het verleden vooral gekeken naar esthetiek, nu lette de jury ook duidelijk op het maatschappelijk belang wat een gebouw kan bieden aan de samenleving danwel opdrachtgever. Daarnaast “torent Breda boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat”, aldus het juryrapport.

Alles in één functie

De OV-terminal Breda werd geopend in september 2016 en biedt naast de functie van station ook plaats aan een busstation, een parkeergarage op het dak, 9000 m² winkels, 20.000 m² kantoren, 147 woningen en een fietsenstalling voor 6000 fietsen.

Verhoogde eisen esthetiek

Voor dit project leverde VBI ruim 44.000m² kanaalplaatvloeren. Omdat een groot deel van de vloeren in het zicht bleef werden speciale esthetische eisen aan de vloerplaten gesteld. Zo mochten de vloerplaten onderling niet van kleur verschillen en moesten de ontwateringgaatjes zich op één lijn bevinden. Ook de montage zelf was een uitdaging omdat in sommige gevallen de kanaalplaten vanaf het spoor gemonteerd moesten worden volgens een strakke tijdplanning.

Nog meer winnaars

In totaal waren er 4 categoriewinnaars:

  • Categorie Identiteit & Icoonwaarde: Stadhuiskwartier Deventer van Neutelings Riedijk
  • Categorie Particuliere Woonbeleving: Agaathhof van de Zwarte Hond
  • Categorie Stimulerende Omgevingen: Joolz HQ van Space Encounters
  • Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie: De Smaragd van M3H

Ook in de Agaathhof werden vloeren van VBI toegepast. Over dit project zei de jury ‘In de Agaathhof is een goede balans gevonden tussen prefab bouwen en persoonlijke woonwensen en tussen private en publieke ruimtes’. De Zwarte Hond voerde de casco woningen zo uit dat de indeling en afwerking nadien door de bewoners zelf kon worden bepaald.