U bent hier

Fort krijgt tweede leven

Oude panden weer toekomstbestendig maken is vaak een kostbare oplossing. Nieuwbouw is dan de meest logische stap om de kwaliteit, het comfort en de flexibiliteit te kunnen bieden die we in de toekomst nodig hebben. Toch kunnen en willen we soms niet anders. In het geval van het Fort bij Krommeniedijk maakt het historische gebouw zelfs onderdeel uit van het Unesco Werelderfgoed en is zo behoudend mogelijk renoveren om oude details niet verloren te laten gaan een noodzaak.

Architect Jeroen Hooyschuur en uitvoerder Cor Sander van bouwbedrijf Akerbouw gingen in opdracht van Stadsherstel Amsterdam de uitdaging aan om het Fort in oude glorie te herstellen én een comfortabel binnenklimaat te creëren. Hooyschuur vertelt: “Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam . Begin 1900 is het fort ontwikkeld ter bescherming van de stad.” Nu krijgt het fort een nieuwe bestemming: er komen wooneenheden voor jong volwassenen en een horecagelegenheid met ontmoetingscentrum.

Architect brengt fort weer tot leven…

Toekomstvast

De buitenkant van het fort wordt waar nodig gerestaureerd en gereinigd, maar behoudt zijn verweerde uitstraling. Binnen wordt een prettige en toekomstvaste woonomgeving gecreëerd. Dat begint bij de vloeren. De oude vloeren waren in het zand gestort en voldeden niet meer. Een nieuwe betonnen vloer zou echter te zwaar worden voor de oude, geheide fundering, dus werd er gezocht naar een alternatief dat kon voldoen aan de hoge eisen voor comfort, gezondheid, leefbaarheid en energiezuinigheid. Uiteindelijk viel de keus op de PS-renovatievloer Standaard van VBI.

Uitvoerder Cor Sander van Akerbouw: “Wij hebben hier in het fort specifiek gekozen voor een lichte constructievloer, omdat de bestaande fundering te licht is om een zware constructievloer te gebruiken. Deze vloer heeft stalen liggers, die zijn licht om te verwerken en licht voor het gebouw zelf. Ook de EPS-vulelementen en staalmatten zijn heel licht: het scheelt meer dan tweederde met een normale constructievloer.”

Realisatie Fort bij Krommeniedijk PS renovatievloer Standaard

Er was een aantal redenen om voor de vloeroplossing van VBI te kiezen, vertelt Jeroen Hooyschuur: “Allereerst vanwege de vele kleine ruimtes. Het is moeilijk om daar nieuwe vloeren aan te brengen. Daarnaast wilde de constructeur niet te veel gewicht toevoegen aan het bestaande gebouw. Dat voorkom je door dit vloertype toe te passen.”

Mooie invulling

Hooyschuur: “Dit is voor ons een heel bijzonder project. Het maakt onderdeel uit van Unesco werelderfgoed, dus het is heel mooi om aan zoiets te mogen werken. Ik vind daarnaast de functie ook heel bijzonder: de woongroep en de maatschappelijke functie. Dat is toch een hele mooie invulling van zo’n gebouw!”